Vreden
Zine

Personal work

2016

Vreden i norr har varit och är betydande, skriver Gerd Frost. De kommuner i Sverige som bidrar mest till landets välfärd är också några av de fattigaste. Dessa kommuner ligger i Norrland. I Jokkmokk finns det 11 vattenkraftverk, som tillsammans står för 15% av den totala produktionen av vattenkraft i landet. Samtidigt är Jokkmokk en av landets fattigaste och mest exploaterade kommuner. 

Norrlands naturresurser ligger bakom Sveriges rikedom, och alla vinster försvinner ur länen de tas ur och hamnar i storstäderna. Ingen del av pengarna får stanna eller gå tillbaka till de norrländska kommunerna. Jakten på virke och behandlingen av den svenska skogen kan liknas vid behandlingen av Amazonas. Skövlingen av skogen har inte tagit hänsyn till miljöeffekter och de effekter det har på de människor som bor i områdena. I Västerbotten och Norrbotten bryts all järnmalm i Sverige, i ett högt tempo. I dagsläget pågår flytten av en hel stad och ett samhälle för att kunna bedriva gruvverksamheten på en större yta. Norrland är Sveriges koloni, även om det låter extremt.

"Ge Norrland rättvisa – inte självständighet. Istället för att kräva självständighet bör vi kräva rättvisa av den nation vi trots allt är en del av" skriver Po Tidholm. Ett halvt sekel av plundring har lett till ilska och den norra landsändan vill ha rättvisa, medan sörlänningar skrattar bort problemet. DN avfärdar tusentals människors upplevelser som fyllesnack och idioti. Okunskapen i söder och bland våra politiker har blivit det största problemet. 

Detta är ett projekt om den Norrländska orättvisan – och vreden.